Gyakori kérdések és az általunk vállalt feltételek

Milyen méretű épületeket tudnak megvalósítani? Csak egy kocsibeállóra lenne szükségem, zárható ajtó nélkül. Mit tudnak ajánlani?

Alapvetően bármilyen könnyűszerkezetes épületet képesek vagyunk legyártani. Szélesség és hosszúság tekintetében nincs határ, az egyetlen korlát a 6 méter magasság. Természetesen a nyitott kocsibeálló, illetve bármilyen egyedi igény sem okoz gondot. Készítsen, akár kézzel egy saját rajzot az elképzelt épületről, mi pedig a többiről már gondoskodunk.

Mi a fizetés módja?

A fizetési feltételek eltérnek a sztenderd és a prémium kivitelű épületeink esetében.

A sztenderd kivitelnél a fizetés a leszállítás és az összeszerelés után a helyszínen, forintban és készpénzben történik. A telepítés befejezésekor a szerelőink kiállítanak egy fizetési bizonylatot a vásárlásról, amelyet átadnak Önnek. Szükség esetén banki utalásra is van lehetőség, de ebben az esetben csak előreutalást fogadunk el. A tranzakciót igazoló dokumentumot, még a telepítés előtt e-mailben el kell juttatnia nekünk, hogy a gyártóközpont azonosítani tudja a fizetést. Egyedi és nagyobb sztenderd kivitelű épületek rendelésénél előleget szoktunk kérni Ügyfeleinktől. Amennyiben bizonylat helyett számlát igényelt a rendelés véglegesítése során, azt a többi dokumentációval együtt a helyszínen tudja majd átvenni. Számlaigényt csak a kiszállítást megelőzően tudjuk teljesíteni, mert közvetlenül a lengyel gyártóközpont állítja ki a kétnyelvű lengyel-magyar számlát, amelyre csak a telepítést megelőzően van lehetősége. Mindenképpen jelezze számunkra, ha aktív, céghez tartozó EU-s adószámmal rendelkezik, mert ebben az esetben törvényi kötelezettségünk nettó összegben kiszámlázni a termék árát. Az ilyen vásárlások esetében a fizetésnél mindig kell, hogy jelen legyen egy olyan felelős személy, aki érvényesíti a dokumentumokat a cég hivatalos bélyegzőjével és aláírásával. Csak így áll módunkban a vállalati fizetést elfogadni, egyéb esetben a helyszínen a a teljes bruttó összeget kell megfizetni.

A prémium kivitelű épületeink esetében a termék végösszegéről, a rendelés véglegesítése után, még a gyártást megelőzően kiállításra kerül a számla. Az épület árának 50%-a megadott határidőre, még a kiszállítást megelőzően utalásra kell, hogy kerüljön. Ugyanis a gyártóközpont ebből az összegből szervezi meg és indítja el a gyártást. Az összeg másik 50%-ról szóló tranzakciót legkésőbb a telepítés napjáig, az ajánlatkérés során megadott feltételek szerint szükséges teljesíteni. Természetesen, amennyiben Önnek kényelmessebb, lehetőség van arra is, hogy az összeget egy részletben elutalja még a gyártás előtt és úgy a továbbiakban már nem lesz ezzel kapcsolatos teendője.
Az épületről minden esetben Eurós számlát állítunk ki, így az utalásnak is Euróban kell megtörténnie. Az összeg nem közvetlenül a lengyel gyártópartnerünkhöz, hanem a szlovákia központú cégünk (cégnév: PULION s.r.o., székhely: M. Béla 1162/34, 077 01 Kráľovský Chlmec, adószám: SK2120817941) saját számlájára érkezik. Ez biztosítja az Ügyfeleink és a gyártó részére is az adás-vétel biztonságos átfutását. Amennyiben nem rendelkezik eurós bankszámlával, a tranzakció lebonyolítására a PayPal platformját is használhatja, mivel rendelkezünk PayPal számlával. A bankok által felszámolt magas utalási költségek elkerülésére azonban, az ügyfeleinknek leginkább a Transferwise nevű platform használatát javasoljuk. A Transferwise létrehozásában többek között a PayPal alapítója is szerepet játszott, így ez egy nagyon biztonságos és költséghatékony megoldást nyújt mindenki számára. Ezen a platformon keresztül, egy rövid regisztráció után, pár ezer forintos utalási költség mellett lehetőség nyílik az előleg vagy akár a garázs teljes vételárának elutalására, hogy az összeg biztonságban megérkezzen a cég számlájára. Amennyiben igényt tart rá, szívesen segítünk a weboldalon való eligazodásban.

Hogyan zajlik Önöknél a tervezés? Megadom az elképzelt épület méreteit, és utána..?

Tájékoztatjuk Önt, hogy a meghatározott paraméterekkel elkészíthető-e az épület, és milyen költségre számíthat. Ha szeretne pl. egy ablakot vagy ajtót is az épületre, elég ezt felvázolni szóban, vagy küldeni egy kézzel rajzolt tervet a hello@mobilgarazsbolt.hu címre, hová szeretné a plusz elemeket és mi azt megvalósítjuk, esetleg alternatív megoldást ajánlunk.

Milyen az épületek minősége és a garancia rájuk?

A könnyűszerkezetes épületeink falai T7-es trapézlemezekből készülnek. A tetőhöz pedig T14-es trapézlemezt használunk. A trapézelemezek kizárólag I. osztályúak. A vázszerkezet tetőrésze alapozó festéssel ellátott zártszelvényekkel, vagy G-profillal kerül megerősítésre (mellyel az ajtókat is megerősítjük), a többi rész pedig szögvasakból és C-profilból készül, de a vázszerkezet rendelhető zártszelvényből (ebben az esetben a váz túlnyomó része zártszelvényekből épül fel, emellett néhány helyen szögvasat is használunk a könnyebb összeszerelés érdekében), illetve horganyzott változatban is. Az átlaghoz képest hosszabb, 2 éves garanciát vállalunk épületeinkre, melynek érvényesítéséhez az épületre felkerülő matricára/márkatáblára és a számlára, vagy a helyszínen kiállított fizetési bizonylatra lesz szüksége. A garancia a hegesztésekre, szegecselésekre, zárakra, lemezekre, a konstrukcióra magára vonatkozik.

A garancia nem vonatkozik az alapozó festékkel ellátott vázszerkezetre és annak korrodálódására. A garázs telepítése után az Ügyfélnek haladéktalanul kötelessége az épületen található teljes védőfólia eltávolítása, továbbá azonnal lekezelni az acélszerkezetet és a hozzá tartozó fémfelületet védő festékkel. Az alapozó festés a vázon a szállítás és átpakolás során némileg sérülhet, illetve a festés néhány helyen megfolyhat a vázon, a lemezborításon pedig kisebb karcok, sérülések előfordulhatnak. Ez a tömeggyártásból és gyűjtőszállításból fakad, hogy az ügyfeleink számára tartani tudjuk a lehető legjobb ár-érték arányt, így sajnos nincs lehetőség arra, hogy a vázszerkezet alaposabb kezelést kapjon, illetve hogy minden esetben teljesen sérülésmentesen szállítsuk le az épületeket. Amennyiben nagyobb sérüléssel érkezik az épület, természetesen garanciálisan javítjuk, vagy cseréljük a sérült elemet. A telepítés után rövid idővel Önnek le kell kezelnie az alapozóval ellátott vázszerkezet, ezzel megelőzve a korrodálódás korai kialakulását. A prémium kategóriás épületeknél, amennyiben igény van rá, egy második réteg alapozófestékkel is elláthatjuk a vázszerkezetet, ezáltal késleltetve a rozsdafoltok megjelenését.

Az épületek gyártása során, a trapézlemez vágásának folyamata és a szegecselés fémforgácsok keletkezésével jár, melyeket a gyárban a legnagyobb igyekezet ellenére sem lehet maradéktalanul eltávolítani. Ezek a fémforgácsok sokszor alig látható módon a trapézelemezeken ragadnak, amelyek később, a csapadékkal való érintkezés által rozsdafoltokat eredményeznek a lemezborítás felszínén. Legtöbb esetben ezeket egy melegvizes törlőkendő segítségével el lehet távolítani. Mivel csak a telepítés után, a fémforgácsok korrodálódásának kezdetével vehető észre, hogy az említett forgácsok a lemezen maradtak, így az Ügyfél feladata a rozsdafoltok letörlése, eltávolítása.

A garanciát a rögzítésre csak akkor tudjuk vállalni, ha azt a szerelőink végzik el. Ha a rögzítést az ügyfél végzi el, akkor a garanciát kizárólag a garázs szerkezetére tudja érvényesíteni, a nem megfelelő rögzítésből adódó reklamációkat érthetően, sajnos nem áll ezután módunkban elfogadni.

Ahogy a kiszállításaink esetében, úgy a garanciális javítások esetében is átlagosan 1-6 hét, amíg kollégáink kiérkeznek Önhöz a helyszínre. A más gyártók/szakemberek által végzett módosítások/javítások költségeit nem térítjük meg, csak abban az esetben, hogy ha a gyártó erre előzetesen engedélyt adott számunkra és erről tájékoztattuk Önt.

Szükséges a helyszíni összeszereléshez elektromos csatlakozót biztosítanom?

A sztenderd kivitelű épületek telepítésénél szerelőink áramfejlesztő generátort is visznek magukkal, így nincs szükség elektromos csatlakozók biztosítására. Ez azért is fontos, mert az esti órákban is szerelünk, így a kollégák saját világítás használata mellett is tudnak dolgozni. Amennyiben viszont kapumotort is rendelt, az ahhoz szükséges tápegység előkészítése szükséges az eszköz beüzemeléséhez.
A prémium kivitelű épületeink esetében a szerelők kisebb teherautóval érkeznek, így nekik nincs lehetőségük plusz áramfejlesztő elhelyezésére a járművön. Kérjük, hogy ezeknél a kiszállításoknál minden esetben biztosítsanak megfelelő áramellátást a szereléshez.

Ha a jövőben az épület áttelepítésére lenne szükségem, akkor szét lehet azt szedni, majd újra összerakni?

Igen, a mobilgarázst vagy könnyűszerkezetes épületet kész elemekből szállítjuk le, melyeket a helyszínen szerelünk össze, átlagosan 25-45 perc alatt. A szerkezet szétszedhető és darabokban áttelepíthető. Egy sztenderd mobilgarázs (3x5m) pl. 280kg, így az áthelyézés akár szétszerelés nélkül is megoldható, ha van kéznél pár “erős legény”.

Hogyan készítsem elő az alapot egy mobilgarázshoz vagy könnyűszerkezetes épülethez?

Megfelelő alapzatra van szükség, hogy szerelőink tökéletesen össze tudják szerelni a mobilgarázsát, vagy egyéb könnyűszerkezetes épületét a helyszínen, ettől függetlenül az épületét oda építjük fel, ahova csak szeretné. Építettünk már betonlapokra, fűre, vagy akár földre is, ha a sarkak alátámasztásra kerülnek téglával vagy járdalapokkal, viszont ezek nem megfelelő alapok számunkra és csak az ügyfél saját felelősségére szereljük össze ilyen alapra az épületet. A rögzítést az ügyfél ilyen esetben maga végzi el és az ebből adódó károkra felelősséget vállalni nem tudunk.
A megfelelő alap a teljes betonalap, betonsáv, vagy betontuskók a rögzítési pontoknál. Természetesen mindegyik alapzatnak különböző igényei vannak, viszont az épületet minden esetben rögzíteni kell a talapzathoz összeszerelés után.
A legjobb megoldás a teljes betonalap. Ha erre nincs lehetőség, sem betongyűrű elkészítésére, akkor legalább betontuskókat szükséges kialakítani a rögzítési pontok alatt. Amennyiben autónak szánja az épületet, az Ön érdekében javasoljuk, hogy a mobilgarázs vagy könnyűszerkezetes épület bejáratánál betonozza alá a vázat, küszöböt, így elkerülheti, hogy a konstrukció idővel elhajoljon a gépjármű súlya alatt a gyakori ki-be parkolásnál.
A betonalap kapcsán érdemes kőművessel egyeztetni, de általában 12-15cm vastagság elegendő szokott lenni, hiszen ez egy könnyűszerkezetes épület, inkább a garázsban tárolandó dolgok miatt kell jobban megfontolni az alap vastagságát, esetleg annak vasalását.
Az alapot mindig úgy szükséges kialakítani, hogy a meghatározott sík vizszintes legyen. Ajánljuk, hogy az alap minden irányban legalább 10-15cm-el túlérjen a mobilgarázs vagy könnyűszerkezetes épület méreténél. Betonlap nem megfelelő alapnak, hiszen a legtöbb esetben csak 6-10cm vastag, így nincs elég nagy súlya ahhoz, hogy megtartsa az épületet, illetve rögzíteni sem igazán lehetséges hozzá a konstrukciót biztonságosan. Betontömb, vagy zsalukő esetében a 40x40x50cm-es vagy 30x30x60cm-es méretet javasoljuk. Ha betongyűrűt alakít ki, a javasolt szélesség legalább 30cm, mélység pedig 40-50cm. Az aljzatot kiöntheti betonnal, de maradhat föld, vagy kirakhatja térburkolóval, kaviccsal.

Hogyan adjam meg jól az épületem méreteit?

Egy részletesebb tervet az Ön egyedi épületének megtervezéséhez szükséges méretekkel itt talál. Bármilyen más, egyszerűbb épület esetén elég, ha ír vagy hív minket. Igyekszünk 24 órán belül válaszolni.

Milyen méretűek a szerkezetek?
A megadott méretek a garázs belső vagy külső méretére vonatkoznak?

Mindenhol a külső méreteket tüntetjük fel. A gyártási technológiából kifolyólag, és mivel az épületek több elemből állnak össze, melyeket össze kell csavarozni, így a méreteknél adódhat minimális eltérés (2-3cm) az összeszerelés után.
Mikor tudom meg az összeszerelés időpontját?

Szállítás előtt kb. 3-4 nappal felvesszük Önnel a kapcsolatot és értesítjük, mikor érkeznek Önhöz szerelőink, hogy összeállítsák a helyszínen az épületet.

Szükséges-e hivatalos építési engedély egy könnyűszerkezetes épület felállításához?

A pontos helyi szabályozással kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az illetékes önkormányzatnál, mert a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik.
2017. január 1-én hozott új szabályozás óta 100 légköbméterig és 4,5m gerincmagasságig nem kell engedély, de van olyan önkormányzat, amely a gerincmagassághoz köti. A hatályos szabályok a következő oldalon olvashatóak: Mihez nem szükséges építési engedély

Horganyzott az épületek vázszerkezete?

Tudom, hogy több konkurens gyártó is kínál az épületekhez horganyzott vázszerkezetet, ezért szeretnénk, hogy ha tisztában lenne a szükséges információkkal annak érdekében, hogy vásárláskor megfelelő döntést hozzon. Az ilyen és hasonló ár-érték arányú épületek áraiba egyszerűen nem fér bele az I. osztályú horganyzás a vázszerkezetre, ezért a gyártók nagy többsége II. osztályú horganyzással készíti el a szelvényeket. Ez sokszor egyenetlen és elég vékony horganyréteget jelent, ami gyakran már rövid időn belül rozsdafoltok megjelenését eredményezi a váz különböző, gyengébben kezelt részein. A vázszszerkezet elemei ugyanis még hegesztés előtt kerülnek horganyzásra, így a forrasztott részeken a felület sérül, amit utólag csupán egy ezüst festék spray használatával korrigálnak. Horganyzás esetén a legtöbb hasonló épületeket forgalmazó gyártó a jó ár-érték arány megtartásának érdekében vékonyabb falvastagságú szelvényekkel dolgozik, amely némileg gyengíti a konstrukciót, mégis elérhető áron kínálja ezt a kiegészítést. Fontos tudnia, hogy ez a megoldás is teljesen megfelel az épületek biztonságos megépítéséhez, csupán fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben ezt az opciót választja, a tartó elemek utólagos kezelése elengedhetetlen. A fent leírtak természetesen nem vonatkoznak az épületek lemezborítására, ott továbbra is I. osztályú horganyzást kínálunk minden kedves ügyfelünknek.
Milyen időpontban és napokon történik általában a szállítás és az összeszerelés? Mire számíthatok a szállítás során?

A szállítás és összeszerelés a helyszínen hétköznapokon (és néha szombati napon) történik, reggel 6:00 és maximum este 22:00 óra között. Az időpontot a gyártóközpontban a logisztikus tervezi és adja meg. Sajnos egyéni kéréseket teljesíteni nincs lehetőségünk, mivel gyűjtőszállításokkal dolgozik a cég, így tudjuk a nagyon jó árakat biztosítani az ügyfeleink számára. A telepítés előtt általában 3-4 munkappal tudjuk értesíteni az ügyfeleinket. A szállításkor rajtunk kívül eső okok miatti csúszásokért felelősséget nem tudunk vállalni. Sajnos néha megesik, hogy több órával elcsúsznak a szerelők a tervezett időponthoz képest. Ha az eredeti szállítási időpont esti időpont, akkor ritkán, de csúszás esetében megesik, hogy áttolódik a szállítás másnap reggelre.

A megrendelés megerősítése után mire számíthatok? Mennyi idő alatt készül el és kerül összeszerelésre az épületem? Milyen szállítási idővel dolgoznak?

Miután megerősítette rendelését és megkaptuk Öntől a pontos szállítási címet, elküldöm a gyártóközpontba az épület paramétereit. A rendelésnél minden esetben szükséges megadnia a fogadóképesség dátumát, mely azt a dátumot jelzi számunkra, amelyik naptól már biztosan fogadni tudja a megrendelt épületet a telepítés helyszínén. A logisztikusunk ezt a dátumot fogja alapul venni és amint tudja, a megrendelt épületet felteszi a leghamarabb Ön felé tartó kamionra.
Amint elkészül az épület és a logisztikusunktól megkapom a szállítási útvonalat, amin az Ön rendelése is szerepel, telefonon felveszem Önnel a kapcsolatot és értesítem a szállítás pontos idejéről. Ez majd 3-5 munkanappal a szállítás napja előtt történik. A megadott fogadóképesség dátumától számítva a legtöbb esetben 1-4 héten belül történik meg a telepítés, de szezonban ez az idő kitolódhat 1-6 hétre is. Megeshet, hogy a főbb utaktól távoleső, peremvidéki települések esetében ez az idő kitolódhat akár 1-8 hétre, de biztos lehet benne, hogy tesszük a tőlünk legjobban telhetőt, viszont a rajtunk kívül álló okok által lassabb kivitelezési időpontok miatt felelősséget vállalni nem tudunk.

Mit tegyek, ha behajtási engedélyre van szükség, hogy a szerelőink megközelíthessék a telepítés helyszínét?

A rendelés után mihamarabb, még a szállítás előtt egyeztessen velem ezzel kapcsolatban, hogy időben meglegyen a megfelelő behajtási engedély. A behajtási engedély esetleges pluszköltségei minden esetben a vevőt terhelik. Budapest területén az ügyintézést mi végezzük. Ezen kívül eső telepítési helyszíneken nem áll módunkban az ügyintézéssel kapcsolatos eljárást lefolytatni. Ilyen esetben Önnek kell a helyi Önkormányzatnál eljárnia.

Mivel és hogyan történik a szállítás?

A szállítás 12, 15 vagy 18 tonnás szóló teherautókkal történik, melynek magassága megpakolva 4-4,2m, szélessége 2,6m és hosszúsága 9-10m. Hogy el tudjunk Önhöz érni, az odavezető útnak minimum 3m szélesnek kell lennie és 4,2m-es magasságban nem lehet akadály az autó útjában. A telepítés helye attól a ponttól, ahol a kamion meg tud állni, parkolni, 10-15, de legfeljebb 20 méterre lehet. Ennyit tudnak a szerelőink cipekedni. Amennyiben a cipekedési táv meghaladja a 20 métert, abban az esetben csak az ügyfél által biztosított segítség (legalább két erős, markos ember biztosítása) mellett tudjuk vállalni a telepítést. Egyéb esetben csak egyedi feltételekkel vállaljuk a telepítést, amihez mindenképpen a rendelés rögzítésénél egyeztetnünk kell a helyi adottságok kapcsán. Az ügyfél köteles ezt előre jelezni számunkra. A telepítés idejére az ügyfélnek gondoskodnia kell a biztonságos és megfelelő parkolásról a teherautó számára. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, csak abban az esetben tudjuk vállalni a szállítást, ha a nem megfelelő útszakaszra biztosítja az elemek átszállítását pl. egy saját, kisebb teherautóval, amelyre az adott épület elemei sérülés nélkül átpakolhatóak. Mivel ez az átlagos telepítési időnél hosszabb időt igényel, az átpakolással járó telepítést csak felár kifizetése ellenében tudjuk vállalni. Amennyiben a parkolás nem a telepítés közvetlen közelében történik, az ügyfélnek biztosítania kell egy olyan személyt, aki a telepítés ideje alatt a teherautót felügyeli. Ilyen esetben mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot még a szállítás előtt.
Biztosítva az épület/épületszerkezet precíz, biztonságos és megfelelően kivitelezett kiszállítását és összeállítását, szerelőink közvetlenül a lengyel gyártóközpontból érkeznek Önhöz a megrendelt termékkel. A kollégák lengyel ajkúak, ezért minden pontosításhoz és egyeztetéshez telefonos tolmácsolást biztosítunk Önnek. A tolmács telefonszámát minden esetben a szállítás visszaigazolásánál adjuk meg ügyfeleinknek.

Mi van akkor, ha nagyobb mennyiségben szeretnénk mobilgarázst vagy egyedi raktárakat, épületeket rendelni?

Ebben az esetben megkérjük Önt, hogy fizessen ki egy előre megbeszélt előleget, és közösen megbeszéljük a határidőket.

Mit jelent pontosan a fogadóképesség dátuma, amit a rendelésnél mindenképpen szükséges megadni?

A fogadóképesség dátuma az a dátum, amelyik naptól már biztosan fogadni tudja a megrendelt épületet a telepítés helyszínén. A logisztikusunk ezt a dátumot fogja alapul venni és amint tudja, a megrendelt épületet felteszi a leghamarabb Ön felé tartó kamionra. Az így megadott dátumtól számítva átlagosan 1-4 héten (szezonban 1-6 hét) belül történik meg a telepítés. A szállítási időpont előtt 3-4 nappal értesítjük majd Önt telefonon. Ha olyan dátum kerül megadásra, amikor még nem fogadóképes a helyszín, és mondjuk rá 2-3 nappal már be is tudjuk tervezni a szállítást, mert épp akkor készül Ön felé egy rakomány, de Ön mégsem tudja fogadni, akkor az sok bonyodalmat okoz a logisztikusunk számára. Kérjük, felelősséggel adja meg azt a dátumot, amikortól akár más másnap is telepíthető a helyszínen az épület. Köszönjük!

Védőfólia eltávolítása az épület lemezborítással ellátott részeiről.

Minden épületet lapra szerelve szállítunk a telepítés helyszínére, és a lemezborítás, a szállítás során esetlegesen felmerülő sérülések elkerülése végett, öntapadós védőfóliával van ellátva. Ezt szerelés után az ügyfélnek kell eltávolítania a lemezek felületéről. Ide tartoznak az oldalfalak lemezei, az ajtó, illetve kapu, valamint a tetőlemez is. A szerelőknek, idő hiányában, nem áll módjukban ezekről eltávolítani a fóliát. Ennek oka, hogy egy szállítás során 8-10 épületet is összeszerelnek naponta, így tudjuk biztosítani az ügyfeleink számára a nagyon kedvező ár-érték arányt. Megrendeléskor az ügyfél vállalja, hogy a védőfóliák eltávolításáról saját maga gondoskodik.

FONTOS TÁJÉKOZTATÁS!

Fontos tájékoztatás! Az általunk telepített garázsok, tárolók, stb. nem hermetikusan zárt építmények. Mivel termékeink javarészt lemezzel borított fémszerkezetek és a szabadban telepítjük őket, érdemes figyelembe vennünk a külső környezeti hatásokat, amelyek az épületet érik. Ilyenek például a hőingadozás következtében létrejövő, esetenként lecsapódó vízpára vagy az alapozás lejtésétől, kialakításától függően, a csapadék hatására létrejövő vízfoltok. Az épületeink éppen ezért nem alkalmasak emberi lakhatásra, sem a hőmérséklet ingadozásra vagy vízpárára érzékeny tárgyak, eszközök tárolására. A gondatlan és nem megtervezett tárolásból adódó káreseményekért a MobilGarázsBolt.hu semmilyen felelősséget nem vállal.